Uprawiamy warzywa wysiewane do gruntu

Większość warzyw uprawianych w ogródku nie wymaga produkowania rozsady i są wysiewane bezpośrednio do ziemi w ogródku. Czas, jaki mija od siewu do wzejścia rośliny wynosi dla różnych warzyw od pięciu dni do dwudziestu dni. Dla warzyw szybciej wschodzących zabiegi pielęgnacyjne, a w szczególności pielenie nie stanowią problemy. Problem pojawia się przy warzywach o długim czasie wschodzenia, ponieważ zanim wzejdą warzywa obok pojawiają się wschodzące chwast. Przy pieleniu należy bardzo uważać, aby nie wyrywać siewek warzyw zamiast chwastów. Jedną z metod rozwiązania tego problemu jest dodanie do wysiewanych nasion warzywa późno wschodzącego nasion warzyw szybko kiełkujących. W ten sposób warzywa szybciej kiełkujące wyznaczają nam miejsce posiania warzywa kiełkującego p,później.

 

Pora siewu

 

Siejąc nasiona warzyw chcemy jak najszybciej utrzyma  zbiór. Pora siewu określa najwcześniejszy termin wysiewu. Wysiewają później także później będziemy mieli zbiory. Dla większości warzyw wysiewanych do gruntu  pora siewu przypada na przełom marca i kwietnia. Jeśli byśmy chcieli przyśpieszyć porę zbiorów. To możemy zastosować jedną z dwóch metod. Metody te jednak nie dotyczą wszystkich warzyw wysiewanych do gruntu. Pierwsza metoda to wysiew ozimy jesienią. Jesienią możemy wysiewać marchew, pietruszkę szpinak i koper. Ponadto jesienią na zimę możemy wysadzać czosnek i cebule dymkę. Drugą metodą jest stosowanie tuneli foliowych. Pod tunelem foliowym możemy w marcu wysiewać marchew, rzodkiewkę, pietruszkę, koper i cebulę dymkę. W kwietniu pod tunelem foliowym możemy wysiewać kalafiory, sałatę kalarepę i wczesne odmiany kapusty. W połowie maja tunele foliowe możemy stosować dla warzyw ciepłolubnych takich jak pomidory, czy ogórki. Należy jednak pamiętać że w maju w dzień słoneczny warzywa mogą ulec zaparowaniu. Dlatego w dni słoneczne konieczne jest wietrzenie tunelu foliowego.

 

Pielęgnowanie roślin warzywnych

 

Najważniejszymi zabiegami pielęgnacyjnymi podczas wzrostu roślin warzywnych jest ich polewanie i pielenie. Niektóre warzywa należy podlewać na ziemię „pod korzeń”, a inne z góry na całą roślinę. Dla roślin warzywnych o drobnych nasionach, które są wysiewane w  rządkach konieczne jest także przerywanie. Dla warzyw mogących rosnąć wysoko w górę, konieczne jest także ich podpieranie i podwiązywanie. Dla warzyw takich jak ogórki czy pomidory należy kontrolować ilość zawiązków owoców. Kontrola sprowadza się do obrywania nadmiaru kwiatów. W ten sposób otrzymujemy mniejszą ilość owoców, ale większych i bardziej dorodnych.

Post Author: Redakcja

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *